Στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φιλικά διακείμενη προς τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις και άρα ήταν δύσκολο να προχωρήσει σε διαγραφές και αποκλεισμούς. Πάντως, όσες έχουν λάβει κοινοτικά κονδύλια κυρίως μέσω συμβάσεων που υπογράφουν με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανήκουν στην ομάδα των 86 που έχουν πιστοποιηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
«Η εύκολη λύση είναι να κατηγορούνται οι ΜΚΟ. Οχι ότι οι οργανώσεις δεν έχουν κάνει λάθη, αλλά όσα η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει, οι περισσότερες ΜΚΟ τα κάνουν ήδη», λέει ο κ. Φαρμάκης. Το HumanRights 360 είναι καταχωρισμένο στο ευρωπαϊκό μητρώο και χρηματοδοτείται κυρίως από τη νορβηγική κυβέρνηση και από ιδιωτικά ιδρύματα.
Ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής και ιδρυτής της ΜΚΟ Ζεύξις, υπηρέτησε ως διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ) στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (2012-2016). Η Ζεύξις είναι καταγεγραμμένη στο μητρώο, καταθέτει προϋπολογισμό κάθε χρόνο και τηρεί όλες τις επιβαλλόμενες ρήτρες ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με το Δημόσιο. «Προσθέτει ένα αυξημένο διοικητικό κόστος, αλλά είναι καλύτερα να υπάρχει διαφάνεια. Ομως, όποιον έως τώρα παρανομούσε δεν θα τον αγγίξει ούτε το νέο σύστημα καταγραφής», επισημαίνει ο κ. Νίκας.
Μακριά από κοινοτικά κονδύλια και κρατικές ενισχύσεις αποφάσισε να μείνει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ειδικά μετά την κοινή δήλωση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. «Θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό να αξιοποιούμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να λύσουμε τα προβλήματα που η Ε.Ε δημιούργησε», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης κ. Βασίλης Στραβαρίδης. Πάντως, όσον αφορά το μητρώο «είμαστε εγγεγραμμένοι κανονικά και όλο μας το προσωπικό είναι καταγεγραμμένο κανονικά μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ» καταλήγει.
Ασφυξία
Στα όριά του βρίσκεται το σύστημα φιλοξενίας και στην ενδοχώρα, καθώς οι υφιστάμενες δομές είναι υπερπλήρεις μετά τη μεταφορά 15.000 ατόμων από τα νησιά που έχει πραγματοποιηθεί σταδιακά τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ομως, πάνω από 42.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν στα νησιά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εφόσον οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονταν χωρίς διακοπή. Μόνο τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από την προηγούμενη Τετάρτη, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας, σημειώθηκαν μηδενικές αφίξεις. Ενδεικτικά, τον πρώτο μήνα του 2020 μετακινήθηκαν σε δομές στην ενδοχώρα 3.746 άτομα, αλλά παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν από την Τουρκία 3.530. Hδη στα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα η κάλυψη της χωρητικότητας ξεπερνά το 100%, με αποτέλεσμα για να πραγματοποιηθούν νέες μεταφορές από τα νησιά να χρειαστεί να δημιουργηθούν άμεσα και άλλες θέσεις. Eκτός από την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που είναι σοβαρός παράγοντας καθυστερήσεων, το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πλέον όλα δεσμευμένα για διάφορες δράσεις, με αποτέλεσμα τα σχέδια για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας να βρίσκεται στον «αέρα».