Πρόγραμμα «Εθελοντικής Μετεγκατάστασης από την Ελλάδα»
Το πρόγραμμα «Voluntary Relocation from Greece» υλοποιείται από τη Ζεύξις σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (ΙΟΜ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME). Στοχεύει στη στήριξη του προγράμματος μετεγκατάστασης, αποτελώντας ένα Διαμετακομιστικό Κέντρο, χωρητικότητας τριάντα εννέα (39) θέσεων, όπου παρέχονται υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης σε ασυνόδευτα παιδιά, που μεταφέρονται εκεί κατά τη προπαρασκευαστική περίοδο των ενεργειών της μετεγκατάστασής τους.
Η ομάδα της Zεύξις, αποτελείται από δύο (2) Κοινωνικούς Λειτουργούς, έναν (1) Ψυχολόγο, έναν (1) Εκπαιδευτικό, έναν (1) Νομικό και Διερμηνείς. Η λειτουργία του Διαμετακομιστικού Κέντρου στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη-ολιστική παροχή υπηρεσιών για Ασυνόδευτους Ανήλικους (ΑΑ), όπως επικοινωνία με την Υπηρεσία Ασύλου και την EASO, διεκπεραιώμενες από εξειδικευμένο προσωπικό και στοχεύει στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους σχετικά με τη στέγαση τους, τη διατροφή, την υγεία τους, την εκπαίδευση τους, την κοινωνική ένταξη τους και την ανάπτυξη των ενδιαφερόντων τους με σκοπό την ψυχαγωγία τους, τον αθλητισμό και τις δημιουργικές δραστηριότητες.
Η παρέμβαση αναπτύσσεται γύρω από 2 βασικούς άξονες: την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη και την Εκπαίδευση, μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.
Στο πλαίσιο της Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης περιλαμβάνονται:
⦁ Λήψη κοινωνικού ιστορικού
⦁ Διασύνδεση με υπηρεσίες, ΜΚΟ, ιατρικές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες
⦁ Ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών
⦁ Εκπαίδευση σχετικά με την κοινότητα και ευαισθητοποίηση σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας
⦁ Παραπομπές σε εξωτερικούς φορείς υπηρεσιών
Η συμβουλευτική για κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα παρέχεται από εξειδικευμένο προσωπικό μετά την αξιολόγηση των ειδικών αναγκών κάθε παιδιού. Ένας ανεξάρτητος χώρος λειτουργεί για ατομικές συνεδρίες, κατάλληλα σχεδιασμένος για να διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και το απόρρητο. Επιπλέον, ακολουθείται καθημερινά το πρόγραμμα ομαδικών ή/και ατομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, το οποίο αναρτάται σε εμφανές μέρος.
Εκπαίδευση – Δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μαθήματα και εκπαιδεύσεις) διεξάγονται και συντονίζονται από τον Εκπαιδευτικό στο πλαίσιο της καθοδήγησης και έγκρισης από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, είτε μεμονωμένα είτε σε κοινές δραστηριότητες (μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης). Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες για τα εξής:
• Δημιουργική έκφραση
• Θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις
• Αγωγή του πολίτη & εκπαίδευση σχετικά με τις ειρηνικές σχέσεις
• Δεξιότητες ζωής
• Ήπιες δεξιότητες
• Εκπαίδευση υγείας
• Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα εργαστήρια είναι ολιστικά, βιωματικά και στοχεύουν στις εκτιμώμενες εκπαιδευτικές ανάγκες και τις ατομικές διαφορές.
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο οποίος αποτέλεσε τον δέκατο (10ο) μήνα της συνεργασίας της Ζεύξις με τον ΔΟΜ για το έργο «Εθελοντική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα», ο αριθμός των ωφελούμενων που φιλοξενήθηκαν στo Διαμετακομιστικό Κέντρο και έλαβαν υπηρεσίες προστασίας και βοήθειας ήταν δεκατρείς (13). Η ομάδα πεδίου της Ζεύξις υποδέχθηκε τρεις (3) AA που έφτασαν στο Διαμετακομιστικό Κέντρο. Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, ένας (1) ΑΑ μεταφέρθηκε στο προαναχωρησιακό κέντρο της Ελευσίνας και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, καθώς οριστικοποιήθηκε η αίτηση μετεγκατάστασής του.
Η ψυχοκοινωνική μονάδα συνέχισε να διαφυλάσσει και να προάγει την ψυχοκοινωνική ευημερία των ΑΑ, παρέχοντας καθοδήγηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους. Οι ατομικές συνεδρίες επικεντρώθηκαν στην προσωπική υγιεινή, το κάπνισμα, την ενδυνάμωση των ΑΑ, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, τη διαχείριση του θυμού, θέματα σεξουαλικής υγείας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των ΑΑ σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια ομαδική συνεδρία με τους ΑΑ με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης μασκών και τη διατήρηση της καθαριότητας στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ομαδική συνεδρία με τους ΑΑ από το Αφγανιστάν για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Αρχικά, οι ΑΑ εξέφρασαν τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και το άγχος τους για τις οικογένειές τους που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Μετά το πέρας της συνεδρίας τους απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα και έδειξαν καθησυχασμένοι.
Η Δικηγόρος της Ζεύξις συνέχισε να παρέχει σε όλους τους ΑΑ νομική υποστήριξη, σχετικά με την ενημέρωση των νομικών θεμάτων τους και των διαδικασιών μέσω ατομικών συνεδριών. Επιπλέον, η Δικηγόρος της Ζεύξις επικοινώνησε με την Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να λάβει εξουσιοδοτήσεις για τους ΑΑ. Τέλος, ορίστηκε ραντεβού με τις Υπηρεσίες Ασύλου για το μήνα Σεπτέμβριο, σχετικά με την υπόθεση ενός ΑΑ.
Εκτός από τα μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης, η Εκπαιδευτικός της Ζεύξις επικεντρώθηκε σε διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες παρέχοντας στους ΑΑ πρόσθετα κίνητρα για συμμετοχή. Η Ζεύξις δίνει μεγάλη αξία στην εφαρμογή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, διότι επιτρέπουν στον ΑΑ να καλλιεργήσει τον εαυτό του και του παρέχουν μια αίσθηση ισορροπίας και αυτοεκτίμησης, με αποτέλεσμα την μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ένας ωφελούμενος εκφράζοντας ενδιαφέρον για την ποίηση στην Εκπαιδευτικό, κατάφερε να γράψει με τη βοήθεια της, ένα ποίημα στη μητρική του γλώσσα. Επιπλέον, στις 20 Αυγούστου, οι ΑΑ πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι ΑΑ απόλαυσαν τη εκδρομή, είχαν μια εναλλαγή περιβάλλοντος , την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και να διασκεδάσουν στην έκθεση ζωγραφικής που γινόταν εκείνη την ημέρα.
Το προσωπικό της Ζεύξις πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για τα στερεότυπα, το οποίο έλαβε θετική ανταπόκριση από τους ΑΑ που το παρακολούθησαν. Οι ΑΑ έδειξαν ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες που τους παρουσιάστηκαν, μοιράστηκαν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με αυτές, συζήτησαν για τις χώρες καταγωγής τους και αποφάσισαν ότι οι διακρίσεις με βάση την εμφάνιση, το φύλο ή την εθνικότητα πρέπει να απαγορεύονται.
Το πλαίσιο και τα ποσοτικά αποτελέσματα του προγράμματος για τον Αύγουστο περιγράφονται ως εξής:
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
⦁ 13 ΑΑ φιλοξενήθηκαν στην Δομή Φιλοξενίας
Παροχή βασικών υπηρεσιών:
⦁ 24ωρη παρουσία Φροντιστών
⦁ Διερμηνεία σε Αραβικά, Παντζάμπι και Φαρσί
⦁ Καθημερινές ρουτίνες (υγιεινή και τήρηση θεμελιωδών κανόνων)
⦁ Διανομή ειδών ένδυσης σε κάθε ανήλικο που παρέχονται από τη Zεύξις
⦁ Διανομή φαγητού που παρέχει η Zεύξις
Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη:
⦁ 46 συνεδρίες διερεύνησης αναγκών / αιτημάτων από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς
⦁ 46 συνεδρίες συμβουλευτικής από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς
⦁ 29 ατομικές συνεδρίες συνεδρίες από τον Ψυχολόγο
⦁ 3 συνοδείες για παροχή υπηρεσιών
⦁ 22 ατομικές συνεδρίες με την Δικηγόρο
⦁ 10 συνεδρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων
Εκπαίδευση, αναψυχή και ελεύθερος χρόνος:
⦁ 87 μαθήματα Αγγλικών
⦁ 15 μαθήματα Ελληνικών
⦁ 90 ψυχαγωγικές δραστηριότητες (επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες, αθλητικά παιχνίδια, μουσική)
URL address of DG HOME: http://ec.europa.eu/home-affairs/
URL address of IOM Greece: https://greece.iom.int/en
URL address of Zeuxis: http://www.zeuxis.org.gr