Πρόγραμμα «SMS»
«Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants»
Το πρόγραμμα «Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants (SMS)» υλοποιείται από τη Zeuxis σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (ΙΟΜ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME). Στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης σε 30 Ασυνόδευτους Ανηλίκους (ΑΑ), που φιλοξενούνται στην Ασφαλή Ζώνη (Safe Zone) του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας της Μαλακάσας.
Η επιστημονική ομάδα της Ζεύξις, αποτελούμενη από δύο (2) Kοινωνικούς Λειτουργούς, έναν (1) Ψυχολόγο και έναν (1) Νομικό, στο πλαίσιο διεπιστημονικής προσέγγισης, επικουρούμενη από την υπόλοιπη ομάδα (φροντιστές – γενικών καθηκόντων, διερμηνείς, οδηγό) και υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση συντονιστή, προσέφερε στους ασυνόδευτους ανηλίκους εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους, σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και την εκπαίδευση τους, την ψυχολογική υποστήριξη τους, την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους, καθώς και την ψυχαγωγία και ανάπτυξη των ενδιαφερόντων τους. Παράλληλα, παρείχε υποστήριξη αναφορικά με διαδικασίες διεθνούς προστασίας, οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης.
Στόχος της παρέμβασης είναι η ενδυνάμωση των ασυνόδευτων ανηλίκων και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για τις συνθήκες ζωής και τις απαιτήσεις, που θα προκύψουν για αυτούς στο εγγύς μέλλον. Η παρέμβαση αναπτύσσεται γύρω από δύο (2) βασικούς άξονες: την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τη μη τυπική εκπαίδευση, μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης.
Στο πλαίσιο της Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης περιλαμβάνονται:
⦁ Η λήψη κοινωνικού ιστορικού, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ατομικής παρέμβασης
⦁ Ατομικές συνεδρίες με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και τον Ψυχολόγο, που στοχεύουν στη συμβουλευτική & στον από κοινού σχεδιασμό του πλάνου ανάπτυξης του ανηλίκου
⦁ Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και επικοινωνία σημαντικών γνώσεων και πληροφοριών, την ενίσχυση των δεσμών της ομάδας και τη δημιουργία ειρηνικών σχέσεων
Η Μη Τυπική Εκπαίδευση στοχεύει στην ανάπτυξη συναισθηματικών, γνωστικών και δημιουργικών δεξιοτήτων των ΑΑ μέσω:
⦁ Της διδασκαλίας της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, εξυπηρετώντας τις καθημερινές επικοινωνιακές ανάγκες τους
⦁ Των εμπειρικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων τους
⦁ Των δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης τους
⦁ Της δέσμευσης τους, σε συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας και διαδικασίες
Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, του δέκατου όγδοου μήνα της συνεργασίας της ΖΕΥΞΙΣ με τον ΔΟΜ στην Ασφαλή Ζώνη του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας της Μαλακάσας, είκοσι εννέα (29) μοναδικοί ΑΑ φιλοξενήθηκαν στην Ασφαλή Ζώνη και έλαβαν υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη του έργου σε εκατόν εννέα (109). Ένας (1) ΑΑ έφτασε στην Ασφαλή Ζώνη τον μήνα αναφοράς, ενώ από πλευράς αναχωρήσεων δύο (2) ΑΑ που ενηλικιώθηκαν μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα για ενήλικες.
Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η ψυχοκοινωνική ομάδα συνέχισε να προστατεύει και να προάγει την ψυχοκοινωνική ευημερία των ΑΑ, παρέχοντας καθοδήγηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους. Πραγματοποιήθηκαν ομαδικές συναντήσεις με τους ΑΑ για να συζητηθούν θέματα όπως οι ισχύοντες κανονισμοί λειτουργίας, οι ανάγκες σε ρουχισμό και η χρησιμότητα της πρόσβασης στην τυπική εκπαίδευση κλπ. Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο για όσους ΑΑ έχουν εγγραφεί στην τυπική εκπαίδευση. Επίσης, επιμέρους ατομικές συνεδρίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων που αντιμετώπισαν οι ΑΑ, μεταξύ αυτών διαχείριση άγχους, αντιμετώπιση δυσκολιών προσαρμογής, διαχείριση θυμού, αντιμετώπιση κρίσεων που σχετίζονται με τις συνθήκες που επικρατούσαν ή επικρατούν στον τόπο καταγωγής τους κλπ.
Η δικηγόρος της ΖΕΥΞΙΣ πραγματοποίησε ομαδικές συνεδρίες για την παροχή πληροφοριών νομικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος, καθώς και ατομικές συνεδρίες προετοιμάζοντας τους ΑΑ για τις συνεντεύξεις τους με την Υπηρεσία Ασύλου, σχετικά με τις αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης και τις καταχωρίσεις αιτημάτων διεθνούς προστασίας.
Μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που έλαβε χώρα κατά τον μήνα αναφοράς, ήταν το μάθημα μαγειρικής, όπου ωφελούμενοι μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά τους, αλλά και ελληνικές συνταγές. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Τα ποσοτικά αποτελέσματα του προγράμματος για τον μήνα Νοέμβριο περιγράφονται ως εξής:
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
⦁ (29) ΑΑ φιλοξενήθηκαν στην Ασφαλή Ζώνη
Παροχή βασικών υπηρεσιών:
⦁ 24ωρη παρουσία φροντιστών
⦁ Διερμηνεία σε Αραβικά, Φαρσί και Ούρντου
⦁ Εκμάθηση και τήρηση κανόνων ατομικής υγειινής
⦁ Διανομή ειδών ένδυσης σε κάθε ανήλικο, τα οποία παρέχονται από τη Ζεύξις
⦁ Διανομή 587 μερίδων φαγητού, που παρέχει ο ΔΟΜ
⦁ Παροχή μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος
Ψυχοκοινωνική και Νομική υποστήριξη
⦁ 56 ατομικές συνεδρίες διερεύνησης αναγκών / αιτημάτων από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς
⦁ 18 ατομικές συνεδρίες με τον Ψυχολόγο
⦁ 63 ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς
⦁ 6 ατομικές συνεδρίες κλεισίματος συνεργασίας με τον Ψυχολόγο
⦁ 29 ατομικές συνεδρίες κλεισίματος συνεργασίας με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς
⦁ 19 παραπομπές / συνοδείες για παροχή υπηρεσιών
⦁ 25 ατομικές συνεδρίες με την Νομικό
⦁ 1 ομαδική συνεδρία με το Νομικό
URL address of DG HOME: http://ec.europa.eu/home-affairs/
URL address of IOM Greece: https://greece.iom.int/en
URL address of Zeuxis: http://www.zeuxis.org.gr