ΜΕΡΙΜΝΑ Εξασφάλιση προστασίας παιδιών σε ελληνικά συνοριακά σημεία
23/04/2024
ΜΕΡΙΜΝΑ Εξασφάλιση προστασίας παιδιών σε ελληνικά συνοριακά σημεία
                                                                                      Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019
ΜΕΡΙΜΝΑ

Εξασφάλιση προστασίας παιδιών σε ελληνικά συνοριακά σημεία

 

Από τον Δεκέμβριο του 2019 η ΖΕΥΞΙΣ είναι επίσημος εταίρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την παροχή υπηρεσιών προστασίας και βοήθειας σε ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες (UMCs) που φιλοξενούνται στην ασφαλή περιοχή (ΑΠ) του Κέντρου Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέρο.

Οι συνθήκες υποδοχής, ιδίως για τα ασυνόδευτα παιδιά, εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία λόγω έλλειψης δομών εναλλακτικής φροντίδας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης, της βίας και της κακοποίησης, και βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας και υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΕΡΙΜΝΑ – εξασφάλιση προστασίας παιδιών σε ελληνικά συνοριακά σημεία» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων - HOME), η ZEΥΞΙΣ στοχεύει σε μια ολιστική παροχή υπηρεσιών για ασυνόδευτους ανηλίκους που διαμένουν στην «Ασφαλή Περιοχή» του ΚΥΤ Λέρου. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους για στέγη, τροφή, υγεία, εκπαίδευση, πληροφόρηση, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη ενδιαφερόντων, ψυχαγωγία, αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, το βλέμμα μας στρέφεται στο μέλλον και προτεραιότητά μας είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των ασυνόδευτων παιδιών για τις συνθήκες ζωής και τις απαιτήσεις που θα προκύψουν για αυτούς στο εγγύς μέλλον. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην «Ασφαλή Περιοχή», τα ασυνόδευτα παιδιά θα προετοιμαστούν από τους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα για την επόμενη φάση της διαδικασίας κοινωνικής ενσωμάτωσής τους και έτσι ο χρόνος παραμονής τους θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέχρι τη μετάβασή τους σε Δομές Φιλοξενίας μέσω του EKKA ή τη γενικότερη κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

Ιστοσελίδα ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων - HOME: http://ec.europa.eu/home-affairs/

Ιστοσελίδα Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ελλάδα : https://greece.iom.int/el
ΑΣΦΑΛΕΙΑ+
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ+
Γίνε μέλος της ομάδας+
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ+