Πράξη «FORTIFY: Ενδυνάμωση των ελληνικών συστημάτων για την προστασία και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ασυνόδευτους ανηλίκους» με κωδικό ΟΠΣ 5224286
20/09/2024
Πράξη «FORTIFY: Ενδυνάμωση των ελληνικών συστημάτων για την προστασία και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ασυνόδευτους ανηλίκους», ΟΠΣ 5224286
Στοχοθεσία & Σκοπός του Έργου
Το έργο «FORTIFY: Ενδυνάμωση των Ελληνικών Συστημάτων για την Προστασία και την Πρόληψη της Παραβατικότητας σε ασυνόδευτους ανηλίκους» στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΑΑ) στην Ελλάδα. Όλες οι δραστηριότητες του έργου βασίζονται στη διμερή συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και Νορβηγών εταίρων υλοποίησης, μέσω μεταφοράς γνώσης και διεθνούς συνεργασίας. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις ικανότητες των Ελλήνων επαγγελματιών πρώτης γραμμής και να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, με βάση την καθοδήγηση και την τεχνογνωσία που παρέχεται από τη NORCAP.
Δραστηριότητες
Αυτό το πιλοτικό έργο εστιάζει στις ακόλουθες πτυχές: α) ολοκληρωμένη εκτίμηση αναγκών και χαρτογράφηση των τρεχουσών προσπαθειών πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, β) οργάνωση επισκέψεων μελέτης για Έλληνες επαγγελματίες στη Νορβηγία για να μάθουν από επιτυχημένα μοντέλα πρόληψης νεανικής παραβατικότητας, γ) εκπόνηση αναφοράς χαρτογράφησης που τεκμηριώνει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του προσωπικού που εργάζεται με ασυνόδευτους ανηλίκους, δ) διεξαγωγή ομάδων εστίασης (focus groups) για διαβούλευση σχετικά με την ανάπτυξη Τυποποιημένων Λειτουργικών Διαδικασιών (SOPs) και την παροχή συστάσεων σχετικά με τη ροή εργασιών της δια-τμηματικής ομάδας νεανικής παραβατικότητας που έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Προσώπων και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ), ε) σχεδιασμός και εκτέλεση εκστρατείας ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους στόχους και τα επιτεύγματα του έργου και στ) δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου επικοινωνίας έργου για την εξασφάλιση αποτελεσματικής διάδοσης των αποτελεσμάτων του και τη συνέχιση της δέσμευσης των εμπλεκόμενων μερών στο σχε4διασμο επεκτασιμότητας του έργου σε εθνικό επίπεδο.
Περιοχή Προτεραιότητας
Το προτεινόμενο έργο εμπίπτει στον Πυλώνα «Κοινωνική Ένταξη, Απασχόληση Νέων και Μείωση της Φτώχειας», στον τομέα προτεραιότητας 7 με τίτλο «Παιδιά και Νέοι σε Κίνδυνο». Επομένως, θεωρείται από το ίδιο το πρόγραμμα ως ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος η συμπερίληψη έργων που εστιάζουν σε παιδιά και νέους σε κίνδυνο.
Ωφελούμενος Πληθυσμός
Ο άμεσα ωφελούμενος πληθυσμός του έργου αποτελείται κυρίως από ασυνόδευτους ανήλικους (ΑΑ) που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι σε κίνδυνο να υιοθετήσουν παραβατική συμπεριφορά. Ο έμμεσα ωφελούμενος πληθυσμός περιλαμβάνει τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, και εκπαιδευτικούς, που θα επωφεληθούν από την εκπαίδευση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου. Επίσης, οι θεσμικοί και κρατικοί εταίροι θα επωφεληθούν από τις βελτιωμένες συνθήκες και υπηρεσίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνολική κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια.
Εταίροι υλοποίησης
Χρηματοδότηση
To έργο «FORTIFY: Ενδυνάμωση των ελληνικών συστημάτων για την προστασία και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ασυνόδευτους ανηλίκους» με κωδικό ΟΠΣ 5224286, επωφελείται με χρηματοδότηση ποσού 73.600,00 € από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.