Ιούλιος 2021 - Αποτελέσματα Προγράμματος "SMS"
20/06/2024
Ιούλιος 2021 - Αποτελέσματα Προγράμματος "SMS"

Πρόγραμμα «SMS»
Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants

Το πρόγραμμα «Supporting the Greek Authorities in Managing the National Reception System for Asylum Seekers and Vulnerable Migrants (SMS)» υλοποιείται από την Ζεύξις σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (ΙΟΜ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME). Στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης σε 30 Ασυνόδευτα Ανήλικα (ΑΑ) που φιλοξενούνται στην Ασφαλή Ζώνη (Safe Zone) του Ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας Μαλακάσας.

Η επιστημονική ομάδα της Ζεύξις, αποτελούμενη από δυο κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, εκπαιδευτικό, νομικό και διερμηνείς προσέφερε στα ασυνόδευτα ανήλικα εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους για τροφή, υγεία, εκπαίδευση, πληροφόρηση, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη ενδιαφερόντων, ψυχαγωγία, αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.
Στόχος της παρέμβασης είναι η ενδυνάμωση των ασυνόδευτων ανηλίκων και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για τις συνθήκες ζωής και τις απαιτήσεις που θα προκύψουν για αυτούς στο εγγύς μέλλον. Η παρέμβαση αναπτύσσεται γύρω από 2 βασικούς άξονες: την ψυχοκοινωνική στήριξη και τη μη τυπική εκπαίδευση, μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης.
Στο πλαίσιο της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης περιλαμβάνονται:
⦁ λήψη ψυχοκοινωνικού ιστορικού ώστε να σχεδιαστεί η ατομική παρέμβαση
⦁ ατομικές συνεδρίες με Κοινωνικό Λειτουργό / Ψυχολόγο: συμβουλευτική, θεραπεία & από κοινού σχεδιασμός του Πλάνου Ανάπτυξης Ανηλίκου
⦁ ομάδες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για την επικοινωνία σημαντικών γνώσεων /πληροφοριών, ενίσχυση δεσμών ομάδας και ειρηνικών σχέσεων
Η Μη Τυπική Εκπαίδευση στοχεύει στην ανάπτυξη συναισθηματικών, γνωστικών και δημιουργικών δεξιοτήτων των ΑΑ μέσω:
⦁ της διδασκαλίας ελληνικών και αγγλικών για την εξυπηρέτηση των καθημερινών επικοινωνιακών αναγκών
⦁ εμπειρικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων
⦁ δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης
⦁ δέσμευση σε κανόνες λειτουργίας και κυριότητα των διαδικασιών

Τον Ιούλιο ο αριθμός των επωφελούμενων που φιλοξενήθηκαν στην Ασφαλή Ζώνη και έλαβαν υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης από την Ζεύξις ήταν τριάντα ένας (31). Η ομάδα της Ζεύξις υποδέχτηκε έναν (1) νέο ΑΑ και όσον αφορά τις αναχωρήσεις, ένας (1) ΑΑ μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης.
Η ψυχοκοινωνική ομάδα συνέχισε να υποστηρίζει την ψυχοκοινωνική ευημερία των ΑΑ, παρέχοντας καθοδήγηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους. Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των ατομικών συνεδριών με τους ΑΑ επικεντρώθηκαν κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα, την ενδυνάμωσή τους, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους, θέματα φαγητού, την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τεχνικές διαχείρισης άγχους. Επίσης, δόθηκε καθοδήγηση σε θέματα συγκατοίκησης και υγείας.
Κατά τη διάρκεια των ατομικών συνεδριών, η δικηγόρος της Ζεύξις ενημέρωσε τους δικαιούχους για την κατάσταση των υποθέσεων τους σχετικά με το αίτημα ασύλου, τις αιτήσεις άδειας διαμονής, την οικογενειακή επανένωση και τις αιτήσεις μετεγκατάστασης. ;Eνας ΑΑ πραγματοποίησε συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Επιπλέον, υποβλήθηκε μία (1) αίτηση οικογενειακής επανένωσης στη Γερμανία και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς δύο (2) υποθέσεις αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης. Επίσης, εκδόθηκαν δύο (2) κάρτες αιτούντος άσυλο και ανανεώθηκαν τρεις (3).
Ο εκπαιδευτικός της Ζεύξις με τη βοήθεια των φροντιστών οργάνωσε μια δραστηριότητα μαγειρικής. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν να ενθαρρύνει τη σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Προσέφερε επίσης στους δικαιούχους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που διαθέτουν και να τις εφαρμόσουν μετρώντας, ακολουθώντας μια διαδοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες και αναγνωρίζοντας την αιτία και το αποτέλεσμα. Το θέμα της δραστηριότητας ήταν η γνωριμία με την κουζίνα του Μπαγκλαντές.

Το πλαίσιο καθώς και τα ποσοτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου περιγράφονται παρακάτω:

IOYΛΙΟΣ 2021 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

31 ΑΑ φιλοξενήθηκαν στην Ασφαλή Ζώνη

Παροχή βασικών υπηρεσιών:
⦁ 24ωρη παρουσία φροντιστών
⦁ Διερμηνεία σε αραβικά, φαρσί, ουρντού, σομαλικά και μπενγκαλί.
⦁ Καθημερινές ρουτίνες (υγιεινή και τήρηση θεμελιωδών κανόνων στην Ασφαλή Περιοχή)
⦁ Διανομή ειδών ένδυσης σε κάθε ανήλικο που παρέχονται από τη Ζεύξις
⦁ Διανομή 927 μερίδων φαγητού που παρέχει ο ΔΟΜ
⦁ Παροχή μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη:
11 συνεδρίες διερεύνησης αναγκών / αιτημάτων από κοινωνικούς λειτουργούς
37 συνεδρίες συμβουλευτικής από κοινωνικούς λειτουργούς
3 συνεδρίες διερεύνησης αναγκών / αιτημάτων από ψυχολόγο
19 συνεδρίες συμβουλευτικής από ψυχολόγο
2 παραπομπές/ συνοδείες για την παροχή υπηρεσιών
72 συνεργασίες με φορείς
39 ατομικές συνεδρίες με τον δικηγόρο

Εκπαίδευση, αναψυχή και ελεύθερος χρόνος:
⦁ 4 μαθήματα Αγγλικών
⦁ 18 μαθήματα Ελληνικών
⦁ 2 μαθήματα Μαθηματικών
⦁ 30 δημιουργικές δραστηριότητες (επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες, αθλητικές δραστηριότητες και μαγειρική)
 

URL address of DG HOME: http://ec.europa.eu/home-affairs/
URL address of IOM Greece: https://greece.iom.int/en
URL address of Zeuxis:  http://www.zeuxis.org.gr

ΑΣΦΑΛΕΙΑ+
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ+
Γίνε μέλος της ομάδας+
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ+